Bela sloboda plavog kruga

Novosti, 28. april 1997

Galerija Bela sloboda plavog kruga

Boje izgubljenog zavičaja

Slobodanu su na upečatljivom predstavljanju izgubljenog zavičaja, čestitali mnoge kolege slikari, među kojima i Milić od Mačve. Poznati likovni kritičar i kustos Narodnog muzeja u Beogradu ohrabrio je slikara iz Knina da nastavi.

Prema rečima Kusovca, kod Amanovića posebno "urođeno osećanje za kolorit i fino vladanje kompozicijom".

"Na izloženoj slici 'Doživljaj vremena' vidi se kako je Slobodan Amanović u jednom jezgrovitom, kružnom toku brzo savladao nešto na čemu bi mnogi slikari, morali dugo da rade, da bi na tako ubedljiv način izrazili što je on rekao" – ocenjuje Kusovac.

Novosti, 18. januar 2002

Pejzaži iz starog i novog kraja

"Slobodan Amanović je osveženje za ovaj grad i Beograđani će narednih dana moći da vide njegov nemali opus slika."

"Postavka obuhvata 38 radova koje karakterišu tri perioda njegovog stvaralaštva. Prvi period je vreme dok je stvarao u Krajini i sadrži pejsaže i rodnog kraja, drugi period je vreme ratne drame, izbeglištva i nostalgičnog sećanja na zavičaj. Treći period je period povratka pejsažima, ali ovoga puta onima iz Šumadije i sa Kolubare."

"Ako je i bio malo poznat javnosti, činjenica da je izložbu otvorio njegov kolega i prijatelj Ljubiša Kokotović, jedini živi slikar koji je izlagao sa likovnim velikanima kao što su Dali, Pikaso i Miro, doprinosi tome da ovaj slikar dobije zapaženo mesto na kulturnoj i likovnoj sceni ovoga grada."

Novosti, 18. januar 2002

Velika galerija „Progres“ sinoć je bila u znaku Krajine i Krajišnika. Otvorena je izložba slika Slobodana Amanovića.

"Nostalgiju za rodnim krajem Amanović leči svetlošću koja dominira njegovim platnima na kojima su razumljivo najčešće pejsaži zavičaja" rekao je na otvaranju izložbe slikar i književnik Ljubomir Kokotović.