U plavom kroz vreme

Politika, sreda 13. avgust 2008

Galerija U plavom kroz vreme

U plavom kroz vreme

Inspirisan krajolicima rodne Dalmacije, pejsažima Bokokotorskog zaliva, kao i predelima iz Srbije stvorio je dela koja podsećaju na neko prohujalo vreme. Uz miris lavande koji se širio galerijom i melodije grčkog kompozitora Vangelisa sinoć je u Atrijumu Biblioteke grada otvorena izložba slika Slobodana Amanovića. Postavku pod nazivom "U plavom kroz vreme" otvorila je Mirjana Savić, istoričar umetnosti.

Autor je predstavio dvadeset i sedam dela srednjeg formata u tehnici ulje na platnu, a najčešći motivi su kuće, dvorišta, masline, barke i pristaništa.

"Rođen sam pokraj reka Zrmanje i Krke, u blizini mora, tako da je ceo moj život obeležen bojama Mediterana i živopisnim pejsažima, koje sam prenosio na platna" kaže autor i dodaje da su mu sva dela izuzetno draga, ali za nijansu draže su slike "Kuće u Dalmaciji", "Poseljane", "Bura u Golubiću".

Novosti, sreda, 13. avgust 2008

Ulja na platnu Slobodana Amanovića, sabrana u postavku pod nazivom "U plavom kroz vreme", izložena su u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda od sinoć do 23. avgusta. Selekcija istoričara umetnosti Mirjane Savić obuhvatila je radove nastale tokom poslednjih pet godina, mahom ekspresivne pejsaže, rađene energičnim potezima, sa dosta namaza, ali i nekoliko mrtvih priroda poput visibaba iz Lipovačke šume ili ciklama na jednom beogradskom prozoru, jednog februara.

"Beležio sam prizore svoje rodne Kninske krajine kakva ubrzano nestaje u korovu pred našim očima, spaljena, satrvena vetrovima rata" objašnjava autor. Među preovlađujućim motivima su i slike crnogorskog primorja, ali i starih delova Beograda, pretežno Crvenog krsta.

Blic, sreda 13. avgust 2008

Izložba slika koje slave prirodu

U galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda sinoć je otvorena izložba "U plavom kroz vreme" umetnika Slobodana Amanovića. Mnogobrojne posetioce stihovima je pozdravila glumica Maja Kolundžija Zoroe.

U okviru kulturnog leta u Beogradu za sve ljubitelje umetnosti sinoć je otvorena još jedna izložba. Postavku koju čine 27 slika u kojima dominira plava boja, rađenih tehnikom ulje na platnu, autor Slobodan Amanović stvarao je u poslednjih pet godina.

"Od najranije mladosti vezan sam za prirodu", Amanović slika pejsaže, krajolike rodne Dalmacije, zatim obalu Jadranskog mora i predele iz Srbije. Slike odišu atmosferom, svetlošću, rafiniranima snažnim koloritom. "Njegovo slikarstvo je oda prirodi, moru, suncu i lepoti" rekla je na otvaranju Mirjana Savić, kustos izložbe. Nakon razgledanja za sve goste je upriličen koktel.